Vanstiphout hoogleraar ontwerp en politiek

30 October 2009

Wetenschappelijk onderzoeker Wouter Vanstiphout krijgt als eerste in Nederland de functie hoogleraar Ontwerp en Politiek. De leerstoel is een initiatief van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. Dat hebben de TU en VROM donderdag bekendgemaakt.

Het maken van ontwerpen voor de ruimtelijke ordening bij overheden staat onder druk. In kleinere gemeenten is deze expertise al bijna verdwenen. Met het opzetten van de leerstoel Ontwerp en Politiek wil het kabinet het tij keren en 'de positie van het ontwerp in de ruimtelijke ordening in Nederland versterken'.

De al bestaande Utrechtse leerstoel Wetenschappelijke toepassingen in de Ruimtelijke Ordening en de nieuwe leerstoel bij de TU Delft kunnen elkaar aanvullen en mogelijk versterken, vinden de initiatiefnemers.

Vanstiphout (Belgiƫ, 1967) maakt deel uit van het onderzoekscollectief Crimson Architectural Historians dat zich onder meer bezighoudt met historisch onderzoek en de inrichting van tentoonstellingen. Hij schreef diverse boeken over architectuur en ruimtelijke ordening.

bron: ANPmenu