Michelle Provoost levert bijdrage aan documentaire 'de Pier'

Tijdens het Architecture Film Festival 2017 werd de nieuwe film de Pier van Jeroen Visser vertoond, een documentaire over de alom bekende Pier van Scheveningen ontworpen door architect Hugh Maaskant. Michelle Provoost leverde een bijdrage aan de documentaire.

De documentaire brengt de geschiedenis van de Pier van Scheveningen in beeld, die in de jaren ’60 als een van de drukste toeristenbestemmingen van de regio gold. De naoorlogse toename van welvaart zorgde er in de jaren ’60 voor dat veel Nederlanders in het weekend erop uit trokken om hun vrije tijd elders te spenderen. Maaskant’s creaties, onder andere de Pier en de Euromast, werden geliefde adresjes om te recreëren.

De Pier, ontworpen door architect Hugh Maaskant in 1961, bestond uit een twaalf meter brede wandelpromenade waaraan drie eilanden waren gekoppeld. Hier bevond zich onder andere een arcadehal, een kinderspeeltuin, restaurants en een uitkijktoren. Vijftig jaar later is de populariteit van de Pier van Scheveningen beduidend teruggelopen. De afgelopen decennia raakte deze toeristische voorziening dusdanig in verval dat er werd gepraat over sloop. In 2014 meldde zich alsnog nieuwe investeerders die het ontwerp van de Pier een ‘facelift’, en sinds 2015 is hij weer open voor bezoekers.

Filmmaker Jeroen Visser van stichting Arte et Cetera maakte een film over de bouw, hoogtijdagen, het verval en de nieuwe doorstart van de Pier van Scheveningen.

menu