Industriegebouw Goudsesingel

Bouw- en cultuurhistorisch onderzoek
Rotterdam
23 April 2017

Crimson Architectural Historians is gevraagd een bouw- en cultuurhistorisch onderzoek uit te voeren naar het Industriegebouw Goudsesingel, ontworpen door Hugh Maaskant en Wim van Tijen in 1945-1951.

Het eerste verzamelgebouw van Van Tijen en Maaskant dateert uit 1939. Anders dan altijd aangenomen wordt heeft het concept van het verzamelgebouw dus niets te maken met het bombardement, de schaalvergroting in de naoorlogse architectuur of met de speciale wederopbouwomstandigheden, die samenwerking van individuele winkeliers noodzakelijk maakte. Het verzamelgebouw is niet eens een Rotterdamse vinding. Opvallend is dat in de reeks verzamelgebouwen die Van Tijen en Maaskant in Rotterdam realiseerde (Oostzeedijk, Goudsesingel, Groothandelsgebouw, Zuidplein) gedurende twee decennia lang hetzelfde model gehanteerd werd. Al vóór de oorlog werd de complete typologie ontwikkeld die tot en met de industrieflat aan het Zuidplein zijn geldigheid zou houden.

Het Industriegebouw Goudsesingel is een Rijksmonument en van bijzonder cultuurhistorisch belang als karakteristiek voorbeeld van de eerste fase van de wederopbouw van Rotterdam, waarin voorrang werd gegeven aan het herstel van bedrijvigheid en waarin een grote schaal en stedenbouwkundige zonering van de stad hun intrede deden.menu