HET NIEUWE BOUWEN

Tegenlicht, VPRO
De WiMBY-methode
4 October 2007

Na de tweede wereldoorlog wisten we het precies: zó moeten we onze steden bouwen. De ruimte, het vele groen, de rangschikking van de woonblokken.
En dicht bij de baas.

Hoogvliet, in de jaren zestig gebouwd voor de arbeiders van Shell en de Rotterdamse haven, was de eerste modernistische New Town in Nederland.

De architectuurhistorici Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout doen onderzoek naar deze wereldwijde familie van New Towns en hun mondiale eenvormigheid. Er zijn immers duizenden Hoogvlieten: van Bagdad tot Detroit en van Islamabad tot Nowa Huta.

Nooit zijn ze geworden wat de planners hadden voorzien. Ze worden als ‘mislukt’ beschouwd en voor een flink deel weer afgebroken. Waarmee alles wordt weggevaagd wat in de loop der jaren is ontstaan.

VPRO, Tegenlicht: Maandag 15 oktober 20.55 uur / dinsdag 16 oktober, 23.30 uur | Nederland 2

Provoost en Vanstiphout hebben vanuit Hoogvliet geprobeerd deze vicieuze cirkel van de moderne stedenbouw te doorbreken. Zij noemden zich WIMBY!, Welcome into My Backyard. Waarmee ze wilden zeggen: mislukte steden bestaan niet. Accepteer de stad zoals hij geworden is. Ga uit van datgene wat misschien nooit was gepland, maar onmiskenbaar is ontstaan. De identiteit van een stad wordt bepaald door haar eigen geschiedenis van gevormde eigenaardigheden en complexiteiten.

Regie Rudi Boon Camera Stefano Bertacchini en Stef Tijdink Research Henneke Hagen Montage Christine Houbiers Productie Miriam Bos Eindredactie Jos de Putter en Doke Romeijn

VPRO Tegenlicht 'Het nieuwe bouwen'

VPRO Gidsartikel 'Stedenbouw van onderaf', Kees Sluys

Attached documentsmenu