photo: Maarten Laupman

Crimson en Muf Architecture/Art werken aan nieuwe ontwerpvisie voor Hofbogen

24 February 2014
photo: Maarten Laupman
photo: Maarten Laupman

In het voorjaar van 2013 initieerde Crimson Architectural Historians ter afsluiting van de directie van het projectbureau de Hofbogen een ontwerpschets voor het 1.9 km lange dak van het voormalige spoorviaduct de Hofbogen. Crimson deed dit samen met Londens ontwerpbureau muf architecture/art->http://www.muf.co.uk]. De schets vormt een verdere uitwerking van de [Toekomstvisie De Hofbogen. Het Langste Gebouw van Rotterdam die in 2008 door Hofbogen BV werd gepresenteerd. In deze visie werden een reeks idee├źn en plannen voor de toekomst van de Hofbogen uiteengezet, zowel in als op de bogen.

De eens geplande grootschalige gebiedsontwikkelingen rondom de Hofbogen, waarop de plannen uit de Toekomstvisie grotendeels waren gebaseerd, zijn echter niet langer meer aan de orde. Bovendien is de ooit geprojecteerde langzaam verkeersverbinding van de Hofbogen over de A20 en het Noorderkanaal naar de noordelijke delen van Rotterdam in 2011 abrupt onderbroken. Kortom, deze nieuwe situatie vraagt om een aangepaste visie op de transformatie van de Hofbogen, een visie die niet langer meer leunt op grootschalige kapitaalinjecties vanuit de markt maar juist uitgaat van kleinschaligheid en zelforganisatie, en vanzelfsprekend kleine budgetten.

Met de oorspronkelijke uitgangspunten van de Toekomstvisie als onderlegger werkt muf een ontwerpvisie uit voor de 1.9 m lange lijn en focust zich daarnaast dieper op een casestudy: het dak van station Hofplein. Om de voorgestelde ideeen te toetsen organiseerde Crimson op 31 januari een besloten brainstormmeeting waarbij een tiental genodigden, varierend van ondernemers in de bogen, omwonenden en anderen die op een andere manier gelieerd aan de Hofbogen waren, werden gevraagd te reageren. De resultaten van de brainstorm worden inmiddels verwerkt in het ontwerp en zullen binnenkort gepresenteerd worden aan het publiek.

Het uiteindelijke doel van de actualisatie is een superviserend lange termijn beeld te bewerkstelligen voor de transformatie van het voormalige Hofpleinviaduct en om de verschillende ontwikkelingen rondom de Hofbogen samen te kunnen binden, ongeacht wie de eigenaar ook is van de Hofbogen of in de toekomst ook zal zijn.[modula id="2082"]


menu